Vepřová žebírka s tmavým pivem a medem


r3

Gurmet s BohemianFoodie.com

🕑 3 h. 45 min. 🍴6

100 g tmavého cukru
1 lžička soli
1 lžička pepře
2 kg vepřových žebírek
100 g medu
330 ml tmavého piva (můžete zaměnit za
hovězí vývar)
60 ml jablečného octa
1 lžíce olivového oleje
1 láhev BBQ omáčky

Domácí BBQ omáčka

1 střední najemno nakrájená cibule
4 stroužky rozdrceného česneku
60 ml oleje
2 malé chilli papričky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička soli
2 lžičky černého mletého pepře
1 lžička kajenského pepře
4 zralá rajčata, nasekaná na malé kostičky
200 g hnědého cukru
70 ml červeného vinného octa
60 g dijonské hořčice
60 ml worčesterské omáčky


Jak na domácí BBQ omáčku?

(Doporučujeme připravit den předem a v ledničce vám vydrží dlouho.)
Na pánvi zahřejte na středním ohni olej a dejte tam cibuli. Restujte 3 minuty, pak přidejte
česnek a duste další 2 minuty.

Vzápětí přidejte chilli, sladkou papriku, kajenský pepř a černý pepř, promíchejte a hned
dodejte všechny ostatní přísady. Přived’te k varu a neustále míchejte. Snižte oheň a vařte
po dobu 1 hodiny za občasného míchání (nepřikrývejte poklicí).
Nechte vychladnout, rozmixujte a podávejte.


Smíchejte hnědý cukr, pepř a sůl a potřete směsí vepřová žebra. Položte je kostí
dolů na středně vysoký plech a polijte medem. Dohromady zamíchejte pivo s jablečným octem a vylijte okolo žebírek (žebra samotná polijte jen trochu).

Dobře přikryjte fólií a pečte v troubě po dobu 1 hodiny na 160°C. Po jedné hodině
snižte teplotu na 120°C a pečte další 2 hodiny, dokud žebírka nezměknou. Olivovým olejem potřete grilovací pánev a zahřejte ji na středním plameni. Sceďte žebírka a položte je na grilovací pánev a grilujte z obou stran po dobu 10-12 minut (ideálně přikryté poklicí). Občas je během grilování potřete grilovací BBQ omáčkou a servírujte horká s omáčkou jako doplňkem.