Jehněčí kolínka s pivní hořčicí


Gurmet s BohemianFoodie.com

🕑  180 min 🍴2 porce

Pivní hořčice:

100 g černých hořčičných semínek
100 g žlutých hořčičných semínek
375 ml sladového octa
500 ml tmavého piva
5 lžic medu
50 g tmavého cukru
2 lžíce smíchaného muškátového oříšku,
skořice a hřebíčku
¾ lžíce kurkumy
125 g mleté suché hořčice

Jehněčí kolínka:

2 ks jehněčích kolínek
2-3 lžíce olivového oleje
2 snítky rozmarýnu
3 stroužky česneku
1 cibule, nakrájená
svazek čerstvého tymiánu
750 ml červeného vína
sůl a pepř


Jak na pivní hořčici?

V misce smíchejte černá a žlutá hořčičná semínka s octem a cca 330 ml piva.
Nechte v ledničce přes noc. V pánvi smíchejte zbývající tmavé pivo s medem, hnědým cukrem, solí, kurkumou, skořicí, hřebíčkem a muškátovým oříškem, přiveďte k varu. Nechte vychladnout a v mixéru rozmixujte směs, přidejte mletou suchou hořčici a semínka včetně tekutiny, ve které se marinovaly přes noc, vše opět rozmixujte. Přendejte do  skleněné nádoby, uzavřete a nechte přes noc v ledničce. Teprve potom hořčici servírujte.


Zároveň připravte i jehněčí kolínka…

Na pánvi s vyššími okraji zahřejte olivový olej, posypte kolínka solí, pepřem a opečte je. Jakmile získají barvu, přidejte bylinky, cibuli a česnek. Opékejte dalších pár minut, poté zalijte červeným vínem (abyste kolínka úplně pokryli) a nechte vychladnout. Dejte přes noc do ledničky. Druhý den  vytáhněte kolínka z ledničky a vložte do předehřáté trouby (160°C), nechte péct 2,5 hodiny. Během poslední hodiny můžete pokličku mírně odsunout, aby se omáčka zredukovala. Podávejte s pivní hořčicí.


Můžete servírovat s polentou a feta sýrem, použijte 2 šálky instantní polenty a smíchejte s 1 šálkem vody, 1 šálkem mléka, 1 vajíčkem, špetkou soli a 100 gramů feta sýru. Vše smíchejte na mírném ohni po dobu 7-8 minut, dokud nebude polenta uvařená.